Wednesday, August 4, 2010

Õunte säilitamine


Kuidas õunu säilitada.
Et praegu on õunaaeg, tuleks püüda õunu nii palju kui võimalik kuivatada.
Õunad vajavad kuivamise algul kõrgemat (umbes 80kraadist) ja lõpupoole jahedamat (40kraadist) temperatuuri. Restidel kuivatamisel tuleb algul restide paigutust umbes 30 minuti järel muuta: tõsta alumine rest ülemiseks, jne. Kuivamise kiirendamiseks võib õunu kuivamisaja jooksul paar korda jahutada.
Õunakompott
Õunad lõika pooleks või neljaks ja eemalda südamikud.
Suhkrulahuse keetmisel võid asendada vee lahjendatud punasesõstra- või pohlamahlaga.
Kompotti võid valmistada ka kahest või kolmest, maitselt ja värvuselt sobivast marja- või puuviljaliigist.
Vürtsiõunad
Valmistamiseks sobivad magushapud õunad. Mõnus lisand liharoogadele. Säilib jahedas 3–6 kuud.
Vaja läheb: 1 kg õunu ning marinaadiks 2 dl 10% äädikat, 2,5 dl vett, 2,5 dl suhkrut, 1 sl värsket peeneks hakitud ingverit, 1 tk kaneelikoort, 10 nelki, 2 tl sinepiseemneid, riivitud muskaati.
Valmistamine:
1. Marinaadiained panna keema. Keeta 5 minutit.
2. Õunad koorida, eemaldada südamik, lõigata suuremateks sektoriteks.
3. Õunasektorid tõsta keevasse marinaadi ja keeta veidi aega. Õunasektorid peavad jääma terveks.
4. Õunasektorid tõsta koos marinaadiga ettevalmistatud purkidesse ja sulgeda kohe.

Vaata veel kuidas teha head õunakooki http://www.noolis.com/?p=504

No comments:

Post a Comment